Jablko Belmac – tajná prísada na jablkové pité ako od babky.

Jednoduché, malé a chutné koláče. Jablko Belmac so skvelou kombináciou škorice. Spolu so šálkou kávy alebo čaju pridá tomuto jablkovému pité tú pravú chuť. Môžete nasypať aj nakrájané vlašské orechy do náplne, a spestriť tak jablkové pité ešte viac.

jablko belmac v kuchyni

Prísady ktoré potrebujete na prípravu tohto jablkového pité:

hladkú múku (300 gramov)
cukor (150 gramov)
maslo (80 gramov)
1 vajce
prášok na pečenie (10 gramov)
6 polievkových lyžičiek mlieka

Na náplň potrebujete:

jablko Belmac (12 stredne veľkých jabĺk Belmac, poprípade iné typy)
Krištáľový cukor ( 200 gramov)
1 lyžička škorice podľa chuti
Vanilková esencia
Vlašské orechy (100 gramov nahrubo nakrájaných)

Jablkové pité – príprava:

  • Zmiešajte zložky cesta, najprv vmiešajte mäkké maslo do múky, pridajte prášok na pečenie, vajce a mlieko. Cesto by malo byť následne mäkké, ak je to potrebné, pridajte viac mlieka.
  • Odložte cesto na najmenej polhodinu.
  • Nakrájajte na hrubo jablko Belmac, vytlačte väčšinu šťavy von, vložte do hrnca.
  • Varte jablká Belmac so škoricou a vanilkovou esenciou. Následne nechajte pár minút vychladnúť.
  • Predhrejte si rúru na 180 ° C
  •  Na plech položte papier na pečenie
  • Cesto rozdeľte na dve časti. Jemne posypte múkou. Rozprestrite cesto na celý plech.
  • Ak ste sa rozhodli použiť vlašské orechy, posypte cesto a potom rovnomerne rozložte zmes jabĺk na vrch, mierne stlačte tak, aby nebolo cesto príliš vzdušné.
  • Teraz položte druhú polovicu cesta a zakryte tak zmes jabĺk.
  • Potrite vrch koláča vajcom a poprepichujte s vidličkou celú plochu, aby počas pečenia mohla utekať para.
  • Vložte do predhriatej rúry na 180 C a pečte do zlatohnedej farby.
  • Následne nechajte koláč vychladnúť v miske na pečenie, nakrájajte a podávajte posypané cukrom.

Prečítajte si viac o jablku belmac.

Jablko Belmac sa dá využiť aj na obrátený jablkový koláč. Recept nájdete tu: https://zena.sme.sk/c/7998655/vybrali-sme-dvadsat-overenych-receptov-na-jablkove-kolace.html

Close Menu